Askersunds officiella turistportal

Sjöinfo

Allemansrätten på sjön

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är detsamma som på land. Inte störa – inte förstöra!
Vill du veta mer för att kunna göra rätt och känna dig trygg på sjön? Läs med på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sjökort norra vättern

Områdesbegränsningar på Vättern

Norra Vätterns skärgård är en ekopark och naturreservat. Här finns några regler när det gäller landstigning och övernattning som är bra att känna till. För detaljerad information besök lansstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller sveaskog.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under vissa perioder under året får man inte vistas inom några områden på Vättern, då försvarsmakten i Karlsborg utför skjutningar.
För mer information om detta besök hemsidan fmv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

farkost från sjöräddningen

Hjälp på sjön

Har du fått problem på sjön och behöver hjälp? Närmaste Sjöräddningsstation finns i Vadstena/Motala. Besök deras hemsida på sjoraddning.se Öppnas i nytt fönster.
Askersunds Skärgårdstrafik är en resurs åt Team Marin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Sjöassistans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och det går bra att kontakta dem om det inte gäller fara för liv.

tampar på båt

Reparation av båt

I Askersund finns en båtverkstad som erbjuder service, reparation & montering på båtar/båtmotorer av alla förekommande märken, med handdatorer och program, som behövs, för en effektiv och rättvis felsökning

Verkstaden är även auktoriserad serviceverkstad på Evinrude & Johnson utombordare, samt Vetus inombordare. Kontaktuppgifter hittar du under länkar på denna sida.

Sidan uppdaterad 2021-05-01