Askersunds officiella turistportal

Cykelleder

Mountainbikeleder - MTB

Örebro regionen har de senaste åren utvecklas till Nordeuropas största sammanhängande mountainbikområde. Sammanlagt finns här 120 mil MTB leder. På regionens cykelwebbplats hittar du översiktskartor, cykelvänliga boende samt information om var i regionen du kan ladda ner MTB kartor. Se länken i höger spalten.
På turistinformationen i Askersund säljer vi även MTB kartor till alla områden.

Cykelleder på grusväg

Det finns tre skyltade rundslingor på grusväg som går genom Askersunds kommun. I spalten till höger kan du ladda ner kartorna som Pdf-dokument. Dessa finns även på www.bergslagencycling.comlänk till annan webbplats

Led nr 1.  Askersund- Dohnafors- Ö. Laxsjön-Vinnasjön-Läggesta- Askersund, cirka 34 km.

Led nr 2.  Åmmelången runt. Ca 30 km, cirka 30 km.

Led nr 3. Åsbro- Lerbäcks kyrkby- Nyckelhult S- Nyckelhult N- Åsbro, cirka 17 km.

Banvall - trafikstråk från förr

Ett synligt arv från förr är våra gamla banvallar som finns runt om i landet och även kring Askersund. En del av dessa banvallar finns kvar och är omtyckt av både cyklister och vandrare, ett trevligt sätt att närmar sig naturen och kulturen på historiska leder.. 

ASLJ - Askersund-Skyllberg-Lerbäcks-Järnväg
ASLJ är ett smalspårigt tågnät norr om Askersund och här fraktades främst tackjärn, smältjärn, timmer och förädlade trävaror.

Åmmeberg - Zinkgruvan
Denna banvall trafikerades av tågen mellan schakten i Zinkgruvan och hamnen i Åmmeberg. Härifrån skeppades malmen vidare långt ut i världen. Intill denna banvall finns de nedlagda gruvorna Garpa Gruva och Västerby Gruva som är omtyckta besöksmål för intresserade.

För mer information om banvallarna besök hemsidorna i högerspalten, där det finns bra beskrivningar på vad som finns att upptäcka på dessa historiska tågleder.

Outdoorguide

Gratis Outdoorguide på svenska och engelska

I Outdoorguiden presenterar vi ett urval av våra mest populära leder, både när det gäller vandring, cykling och paddling.
Klicka på bilden för att bläddra i guiden eller hämta ditt exemplar på Askersunds Turistinformation. Du kan också beställa hem Outdoorguiden via länk här.

Välkommen till ditt Outdoor-äventyr!

Sidan uppdaterad 2020-10-28