Askersunds officiella turistportal

Smultronställen

två kvinnor promenerar på stig

Nyfiken på Askersund? Här kommer våra bästa tips på det man bara inte får missa!

Populära besöksmål året om

Konserter, teater och konstutställningar. Sjöängen är Askersunds nya och spännande arena för upplevelser och möten.

hantverksmässigt tillverkade chokladpraliner av hög kvalitet i hamnområdet i Askersund. Butik och chokladcafé. Visning av chokladtillverkning och chokladprovningar.

Små butiker med unikt utbud av varor och personligt bemötande i charmigt småstadsmiljö.

Besök våra konsthallar och konst i offentliga miljöer. Ett rikt utbud av lokala konstnärer och konsthantverkare tar emot besökare i sina ateljéer och små butiker. Årets konsthelg inträffar under Konstrundan i början av maj och lockar varje år tiotusentals besökare.

Våra populäraste vandringsleder är Utnäset och Harge Uddar i skärgårdsmiljö, Mariedamms vandringsled med historiskt inslag av gruv- och masugnsmiljö, Tjälvesta och Snavlunda ängar i böljande landskap, och Mårsäterleden i mycket kuperad terräng i storskogen. Även Tivedens skogar och Tivedens Nationalpark bjuder på härlig vandring.

familj cyklar längs strandpromenaden i askersund

Utmanande mountainbikeleder för äventyraren, cykelleder för motionären som gillar naturen och ta del av traktens spännande historia - och lugna landsvägar för cyklisten som vill få några mil i benen.

Populära besöksmål under högsäsongen

En nyklassicistisk pärla med sällsynt välbevarad inredning från 1850-talet, då den kungliga familjen Bernadotte ägde slottet. Utställningar, slottsbutik, slottscafé och slottspark.

Glass i hamnen och fisktallrik är en klassiker. Från hamnens myllrande liv leder strandpromenaden vidare förbi grönytor med vackra vyer. Gångbron med förtöjda fritidsbåtar för över till stadens ö Borgmästareholmen, ett rekreationsområde med gamla historiska byggnader, badplats och Basecamp för Askersund Outdoor.

Strövområde med gamla byggnader från Askersundstrakten i naturskön miljö intill naturreservatet Stadsparken. Minizoo och kryddträdgård. Stadens minitåg gör turer mellan Askersunds hamn och Hembygdsgården. Servering.

Arbetslivsmuseum i genuin gruvmiljö. Här finns maskiner, fordon, kläder, utrustning, mineral- och fotoutställningar samt en kolossal modell över den mäktiga gruvan under jord. I inträdet ingår även en tur med gruvtåget till Trollberget. Vanligtvis erbjuds även guidade underjordsturer, dessa är dock inställda under tiden pandemin pågår.

Vandringsled med rundslinga på drygt 2 km i kuperad terräng intill Vätterns vikar och klippor. Fantastiska vyer över Norra Vätterns Skärgård. Utöver det stort utbud av vandringsleder i varierande landskap, bl.a. Tivedens nationalpark.

två flickor smo springer på gågatan Stöökagatan

Stöökagatan

Askersunds nya sommargata är populära Stöökagatan. Butiker med hantverkskaraktär, uteserveringar med café & egentillverkad glass och fina trasmattan gör gågatan till ett trivsamt strövområde.
Småstadsshopping i Askersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-10-22