Bild på en ballerina i vit klänning framför en svart bakgrund. Hon håller en nötknäppare i famnen.

Askersund

Nötknäpparen - Grand Kyiv Ballet

Dans

Föreställning

Musik

Övrigt

Nötknäpparen är en av de mest kända baletterna i världen. Ett fascinerande äventyr om lilla Clara, den onda muskungen och den modiga nötknäpparen kommer att tilltala både barn och vuxna.
Föreställningen arrangeras årligen på de största teater- och operascenerna i världen.

I föreställningen Nötknäpparen medverkar dansarna i Grand Kyiv Balett, som är ledande balettdansare inom den ukrainska balettskolan och har representerat den på de främsta scenerna i världen under de senaste fem åren.

Nötknäpparen är en balett av Pjotr Tjajkovskij med libretto av Marius Petipa, baserad på E.T.A. Hoffmans saga, skapad och först framförd 1892. I Hoffmanns saga heter flickan Marie (huvudpersonen), och hennes favoritdocka är Clara. Marius Petipa använde precis detta för sitt libretto.

Akt 1.
På julafton börjar gästerna samlas i President Silberhaus hem. Hans barn, Marie och Fritz, väntar på julklapparna tillsammans med andra barn. Den sista gästen som dyker upp är Drosselmayer, Maries gudfar som också är en magisk leksakstillverkare. Hans förmåga att ge liv åt leksaker fascinerar och samtidigt skrämmer barnen. Gudfadern ger Marie en mekanisk Nötknäppare. Festen avslutas med en avskedstango. Marie återvänder till sitt rum och kramar om Nötknäpparen.

Sedan fortsätter handlingen i Maries dröm. Väggarna i hennes rum drar isär, julgranen börjar växa, och julgransdekorationerna kommer till liv. Muskungen dyker upp med sin musarmé. Nötknäpparen och soldaterna kämpar och besegrar Muskungen. Nötknäpparen förvandlas sedan till en vacker prins.

Akt 2.
Marie och prinsen och de levande dockorna gläds, firar och dansar under en fantastiskt vacker stjärnhimmel bredvid julgranen. Snön virvlar runt dem. Den glädjande segern över Muskungen, som symboliserade ondska, dansar dockorna i spansk, kinesisk, arabisk och slavisk stil. Samt mängd av fantasifulla figurer, som dockor, snöflingor, blommor dansar runt omkring. Alla förbereder sig för bröllopet mellan Marie och prinsen. Drosselmayer dyker upp igen och allt då förändras runtomkring dem. När Marie vaknar upp på juldagsmorgon ligger hon under granen med Nötknäpparen i sina händer.

Nötknäpparen är en vacker, finurlig och aktuell saga! En saga där drömmen förvandlar livet, där gott besegrar ont, där godhet förändrar världen till det bättre.

Genom att dansa denna balett skapar också Grand Kyiv Balett något gott. Eftersom en del av pengarna som de får från sina föreställningar kommer att användas för att återuppbygga Ukrainas huvudballettakademi och renovera ett barnhem.

Att köpa en biljett till denna föreställning ger en underbar present till dig själv, dina barn och dina barnbarn. Att se Nötknäpparen blir, lovar vi en oförglömlig upplevelse.

Välkommen.

Arrangör

Artform Production

Kontakt

Biljettbokning
Bok & Papper, Torgparken Askersund
Tel: +46(0)583 71 17 30
Sjöängens reception/biljettkassa
Tel: +46(0)583 820 00

Arrangörsfrågor
Kulturhuset Sjöängen
Tel: +46(0)583 820 00
E-post: sjoangen@askersund.se

Bra att veta

Plats: Stora Salongen, Sjöängen
Föreställningens längd: 2 tim (inkl 20 min paus)
Bevakad garderob: 20 SEK kontant eller kortbetalning
Biljettkassa/foajéservering är öppen en timma innan föreställningen startar.
För mer info om parkering klicka här. Pdf, 2 MB.

....................
Sätt guldkant på kvällen
med en läcker supé eller hotellövernattning och supé!
Mer info besök sidan Paket
....................

Biljettinformation
Turnén arrangeras av produktionsbolaget Artform Production i samarbete med chefen för Grand Kiev Ballet Company, Oleksandr Stoyanov. Detta för att stödja ukrainska balettdansare och bevara ukrainsk klassisk balettkonst.
En del av de medel som samlas in på turnén går till artisterna i Grand Kyev Ballet Company.

Biljettpris
Ordinarie 640 SEK, ungdomspris upp till 12 år 535 SEK.
Early BIRD 495 SEK (inkl service avgift SEK) säljs fram till 23/6 2023.
Tidig bokning före 1 juni 575 SEK (alla priser inkl. serviceavgift)

Biljetterna säljs via länk på denna sida och över disk på Bok & Papper, Torgparken Askersund och Sjöängens reception. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs vid entrén till konserten. Ej återköp av köpta biljetter.

För bokning av rullstols- och ledsagarplatser kontakta Bok & Papper eller Sjöängens reception, Askersund. Ledsagarkort ska uppvisas vid biljettköp eller uppvisas när bokade biljetter hämtas ut. För detaljerad information om tillgänglighet klicka här.

Vid behov av support biljettbokning kontakta Nortic support på 0455-619 700 tonval 2 eller maila till support@nortic.se

Information om inpassage till föreställningen
Vid sen ankomst kan vi inte garantera platsen du bokat.

Säkerhetsinformation
OBS! Det är inte tillåtet att ta med rollator och barnvagnar in i Stora salongen med tanke på säkerheten vid en eventuell utrymning. Det är därför heller inte tillåtet med rullstolar på våning 3.
Obligatorisk garderob
För din och andras trivsel och säkerhet är det obligatorisk garderob à 20 kr som tillfaller lokala föreningar. Jackor på stolar/i gångar är en fara vid utrymning.
Väskförbud
Kulturhuset Sjöängen har valt att införa väskförbud utifrån allas säkerhet. Läs mer här.

Information

Plats: Askersund

Arena: Kulturhuset Sjöängen

Adress: Drottning Kristinas väg 2

Pris: Ordinarie 640 SEK, ungdom upp till 12 år 535 SEK, Early Bird 495 SEK (fram till 23 juni)

Kategori: Dans, Föreställning, Musik, Övrigt

Tillgänglighet: tillgänglighetsanpassad

Alla datum

2023-12-01 - 2023-12-01

Kommande datum

Välkommen!

Stanna kvar en stund

I gemytliga Askersund och på landsbygden finns många trevliga boenden för alla smaker. Bekväma hotell och B&B, sköna stugor, camping & glamping eller en fin plats för husbilen. Välkommen att stanna kvar en stund till och hitta fler äventyr!

Ät gott

Vill du äta något gott i samband med ditt besök - kolla våra matställen! Här hittar du tips för alla smaker och tillfällen. Smaklig måltid!

Shopping

Askersund med omnejd erbjuder fina möjligheter för annorlunda shopping. Här du allt från retrobutiker till konsthantverkare, delikatessbutiker, livstilsbutiker, välsorterade mataffärer, m.m. Kunniga fackmän bistår med tips och råd. Välkommen!

Är du arrangör?