Askersunds officiella turistportal

Natur och kultur på cykeln

familj cyklar på strandpromenaden i Askersund

Knalla Gruva och muséebesök ena stunden, ett bad vid lång sandstrand eller lilla skogssjön nästa - få en glimt av traktens personligheter och historiska händelser eller parkera cykeln vid ett naturreservat vid bär- och svampskogen med nya vyer.

Flera av våra cykelleder plockar upp historiska ögonblick och låter din cykeltur bli en upptäcktsresa i traktens historia på ett trivsamt sätt.

Vära bästa tips på kulturella cykelrundor

Lerbäckstrampen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lerbäcks bergslag, som är en av landets äldsta, stoltserar med en rik kulturhistoria. Här cyklar du på kuperade och kurviga grusvägar, genom tysta skogar och längs glittrande sjöar. Utmed leden påträffas bondgårdar, torp och kulturminnen. Kanske får du även en skymt av skogens vilda djur.

Gruvrundan vid skärgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En cykelled som går förbi Knalla Gruva och dess gruvmuseum, samt historiskt intressanta platser i Åmmeberg, såsom katolska kyrkogården och anrika byggnader från ortens historia som utskeppningshamn för gruvan. Längs leden hittar du både naturreservat som storskogen vid Mårsäter och skärgårdslandskap vid Harge uddar, fina badplatser i glittriga sjön Vättern eller mysiga Viksjön.

Vi lovar en skön blanding av njutbara upplevelser!

Banvall - trafikstråk från förr

Ett synligt arv från förr är våra gamla banvallar som finns runt om i landet och även kring Askersund. En del av dessa banvallar finns kvar och är omtyckt av både cyklister och vandrare, ett trevligt sätt att närmar sig naturen och kulturen på historiska leder.

ASLJ - Askersund-Skyllberg-Lerbäcks-Järnväg
ASLJ är ett smalspårigt tågnät norr om Askersund och här fraktades främst tackjärn, smältjärn, timmer och förädlade trävaror.

Åmmeberg - Zinkgruvan
Denna banvall trafikerades av tågen mellan schakten i Zinkgruvan och hamnen i Åmmeberg. Härifrån skeppades malmen vidare långt ut i världen. Intill denna banvall finns de nedlagda gruvorna Garpa Gruva och Västerby Gruva som är omtyckta besöksmål för intresserade.Denna banvall utgör en del av cykelleden Gruvrundan vid skärgården.

För mer information om banvallarna besök hemsidorna i högerspalten, där det finns bra beskrivningar på vad som finns att upptäcka på dessa historiska tågleder.

Sidan uppdaterad 2021-04-19