Askersunds officiella turistportal

Vad ska vi göra idag?

Picknick i slottsparken vid Stjernsunds slott

För att göra det enkelt och smidigt för dig har vi utformat tips på dagsturer för både vuxna och barnfamiljen. Besök Askersund under en dag eller bo över i charmiga småstaden Askersund och hitta våra guldkorn på armlängds avstånd. Fyll din dag med härliga upplevelser i Askersund med omnejd!

Kombinera turförslagen med att besöka ortens rika utbud av små unika butiker och hantverkare i och omkring Askersund och det är alltid nära till ett mysigt café eller restaurang i idyllisk småstadsmiljö.

Upplev Askersund för vuxna

Gruvmuseum och Mariedammsleden Pdf, 614.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Området kring Zinkgruvan och Mariedamm är rik på historia kring gruvdrift från förr och nu. Besök ett gruvmuseum, upptäck gamla gruvor och gör en vandring i omväxlande natur längs Mariedammsleden i gruvdriftens tecken.

Dovra sjöar och Lerbäck labyrint Pdf, 589.9 kB, öppnas i nytt fönster.
En vandring i vackra sprickdalen vid Dovras tre små skogsjöar kan kombineras med ett besök i lilla byn Lerbäck, där det finns möjlighet att inta en god lunch, besöka hembygdsgården och boklabyrinten.

Harge uddar och restauranghäng vid Närkes Riviera Pdf, 599.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Harge uddar är ett naturreservat som drar sig längs Vätterns strand i ett klipplandskap med fantastisk utsikt. Runt hörnet finns en kilometerlång sandstrand med restaurang, camping och pool.

Stjernsunds slott och gårdsbutik Pdf, 522.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Guidad tur i Stjernsund slott och slottspark. Ett besök i slottsbutiken, orangeriet, utställningen samt lunch eller fika i slottscaféet. Vid slottsalléen finns gårdbutiken från Stjernsunds gård.

Heidenstams födelsehem med Birgittakyrkan och Fagertärn Pdf, 610.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Besök historiska platser kring Heliga Birgitta och poeten Werner von Heidenstam i Olshammar. En god lunch eller fika på Olshammarsgården och sedan en lättare vandring längs med eller kring Fagertärn, ursprungssjön för de röda näckrosor.

Konst i kvarteret - vernissage och ateljébesök Pdf, 255.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Besök ett vernissage i någon av Askersunds konsthallar, ta en lunch i gemytliga Askersund och ge dig sedan ut till konstnärernas ateljéer och verkstäder, unikt besöksprogram vid varje tillfälle. Upptäck gömda platser, lantställen och trädgårdar i vackert landskap.

Gruvrundan vid skärgården kantad med kultur och natur Pdf, 468.1 kB.
Dagstur på cykeln som går på lugna landsvägar, gammal banvall och skön grusvägar. Passa på att vandra i naturreservat, besök gruvmuseum, stanna till vid badplatser och ta en god lunch på restauranger efter vägen.

Välkommen!

Två barn går på gata i Askersund

Upplev Askersund för barnfamiljen

Hembygdsgården och Basecamp Borgmästarholmen Pdf, 485.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Åk med minitåget från hamnen till Askersunds hembygdsgård och hälsa på djuren. Här finns också en skattjakt, sköna grönytor och restaurang. Promenera längs strandpromenaden, klättra i stadens älskade klätterträd och gå över bron till ön Borgmästareholmen. Där finns Base Camp med restaurang, badstrand och fiskemöjligheter.

Harge strand med pool och minigolf Pdf, 586.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Harge strand är en kilometerlång, långgrund sandstrand vid Vättern. Här finns även en tempererad pool och Harge camping med minigolf m.m.

Knalla gruvmuseum, bad i Viksjön och Mariedammsleden Pdf, 529.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Knalla gruvmuseum är en härlig upplevelse för hela famljen. Spännande utställningar och gruvtåget gillas. Runt hörnet finns den kommunala badplatsen Viksjön med välskötta grönytor och badbryggor. Kanske dagen avslutas med en vandring längs Mariedammsleden. Rastplatser och vindskydd med grillplats finns.

Naturkul i Tiveden och Vitsand Pdf, 648.4 kB.
En rundtur genom Tivedens skogar leder till spännande platser som Vargklämman och Konst i Ring. Ett besök i Tivedens nationalpark görs med fördel vid entré Vitsand, där det finns både fin badstrand, startpunkt för vandringsleder med olika svårighetsnivåer och grillplatser. Här erbjuds också aktiviteten Naturkul.

Att uppleva Askersund bjuder på ständigt nya överraskningar.
Vi hälsar er varmt välkomna!

Sidan uppdaterad 2022-07-30