Askersunds officiella turistportal

Kulturguidningar

gamla små timmerstugor i Askersunds hembygdsgård

Från slott till koja - och enda ner i gruvan 200m under jord. I Askersund hittar du ett spännande utbud av kulturella guidningar i unika kulturmiljöer.

Askersunds Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hembygdsgården är ett strövområde med gamla byggnader från Askersundstrakten i naturskön miljö, vacker belägen intill naturreservatet Stadsparken och med utsikt över sjön Alsen, Vätterns nordliga inlopp. Sommartid finns här minizoo och kryddträdgård, och guider berättar om Hembygdsgårdens och Askersunds historia. Hembygdsgården är väl värd ett besök året om.

Lerbäcks Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hembygdsgården är ett av sju bevarade sockencenter i Sverige, vilket innebär att kyrka, gästgiveri, sockenstuga, kommunalhus och hembygdsgård finns samlad på samma plats. Här finns möjlighet att boka intressanta guidningar för grupper, där man visar byggnader och berättar om dess historia sedan 1500-talet.

Stjernsunds slott
Slottet är en nyklassicistisk pärla med sällsynt välbevarad inredning från 1850-talet, då den kungliga familjen Bernadotte ägde slottet. Sommartid är slottet öppen med regelbundna guidningar och det finns även möjlighet att boka guidturer för grupper. Utställningar, slottsbutik, slottscafé och slottspark finns på slottsområdet.
Även guidade turer i slottsparken erbjuds och bokas via slottsbutiken.

Knalla Gruva
Knalla Gruva är ett arbetslivsmuseum i genuin gruvmiljö med imponerande utställningar ovan jord och möjlighet att delta i spännande underjordiska guidningar. Kunniga bergsarbetare guidar både ovan och under jord. Guidningar under jord och guidningar för grupper förbokas.

Trehörningens masugn
Trehörnings masugn är belägen i Mariedamm öster om Askersund och ett minne från den forna järnhanteringen i området. Masugnen är Sveriges bäst bevarade mulltimmerhytta, och renoverades och återinvigdes 1995. Guidningar vid masugnen erbjuds för större och mindre grupper och förbokas. Intill området finns en f.d. Engelsk park till det också går att boka guidade turer.

Sidan uppdaterad 2021-01-27

Kontakt

Askersunds Hembygdsgård
Tomi Herbertsson
+46(0)73 07 39 789
www.hembygd.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lerbäcks Hembygdsgård
Ingela Oxelgren
+46(0)70 31 47 138
ingela.oxelgren@telia.com
www.hembygd.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stjernsunds slott
Stjernsunds slottsbutik
+46(0)583 100 26
Elisabeth Lagerström
+46(0)583 100 04
www.vitterhedakad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Knalla Gruva
Rickard Muckenhirn
+46(0)72 73 74 300
museum@knallagruva.se
www.knallagruva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trehörningens masugn
Bosse Hagefalk
+46(0)70 56 74 491
+46(0)583 212 71
bo-marita@hagefalk.se