Askersunds officiella turistportal

Offentlig konst

I och omkring Askersund finns flera offentliga konstverk som speglar både både ortens historia och de människor som lever och verkar i trakten.
Här presenteras några av dessa konstverk.

Fontänen med konstverk av Folke Dahlberg

fontänen i askersunds torgpark med konstverk av folke Dahlberg

Mitt i Torgparken finns en åttakantig fontän med åtta bronstavlor gjorda av Askersundskonstnären Folke Dahlberg. Utsmyckningen föreställer olika yrken och näringar som invånarna arbetat med i Askersundstrakten. Fontänen stod färdig till stadens 300-årsjubileum och invigdes i närvaro av prins Eugen, som var hertig av Närke och kronprins Gustaf Adolf.

_________________________

"Hemfärd" av Richard Brixel

konstverk hemfärd av Richard Brixel i Askersunds hamn

Konstverk av värlsberömde konstnären Richard Brixel med anknytning till Vättern och dess sjötrafik, där Askersunds hamn hade och har en betydelsefull funktion.
"Skulpturen har tillkommit för att hedra minnet av de modiga och skickliga sjömän som med sina öppna råsegelförsedda farkoster de sk ”Råbockarna” färdades på vattnet tungt lastade med malm."

_________________________

"Insikt - Utsikt" av Ann Carlsson-Korneev & Viktor Korneev

konstverket insikt utsikt

"Insikt - Utsikt" är en skulpturgrupp i fyra delar av Ann Carlsson-Korneev och Viktor Korneev, där alla delar är utformade så att de ska kunna användas som lek- eller sittplatser med slipade, taktila utor. Titeln syftar på processen som att lära, si inåt och mogna som människa, som barnet på stenen. Det stora granitblockets öppning kan symbolisera utsikt mot horisonten. Ugglan är vishetens symbol och näckrosorna hör vår trakt till.
Materialet är granit, naturliga block och brons.

_________________________

A som i Askersund

barnens skisser inför skapandet av konstverket A som i Askersund

”A som i Askersund" har skapats av konstnären Malin Blomqvist i samarbete med elever från ortens låg- och mellanstadieskola Närlunda. Konstverket är placerat vid strandproemanden i Askersund, bredvid boulebanan vid Varmbadhuset.
Läs mer om konstverket på sidan här.

Sidan uppdaterad 2021-08-19

Kontakt

Kultur- och evenemangsavdelningen
Kulturhuset Sjöängen

+46(0)583-820 00