En man i röd tröja kör ett litet gult tåg på en räls. Han pekar mot något och fyra personer som står på i den öppna vagnen tittar åt hållet föraren pekar. Alla ler. I bakgrunden syns ett rött trähus med många fönster.

Gruvmuseum Knalla gruva

Zinkgruvan

En historisk resa i ett levande gruvmuseum ovan jord med personlig guidning, i både dåtid och nutidshistoria. Ett intressant utflyktsmål som passar både den gruvintresserade besökaren och den nyfikna barnfamiljen.

Pappa med barn tittar i spegel på gammal bil på muséet

Här dånar bergborren och gamla gruvtåget tuffar i sakta mak till
trollberget. Här finns maskiner, fordon, kläder, utrustning, mineral- och fotoutställningar, och sist men inte minst en kolossal modell över den mäktiga gruvan under våra fötter.
På plats finns rutinerade gruvarbetare som kan sitt jobb och sin historia, och kanske får du höra berättelsen om GruvMaja som höll sin vakande hand över bergsmännen.

Övrig guidningen sker via QR-koder för ett tryggt och trivsamt besök.

Enklare servering. Öppet juni till mitten av augusti.

Bergsmän som guidar i Knalla gruva

Kontakt

Gruvmuseum Knalla Gruva

Strömslundsvägen 12

696 76 Zinkgruvan

58.81095, 15.089783​

Med cykeln på gruvrundan!

Två cyklister som cyklar på grusväg i skogen.

Gruvrundan vid skärgården

På denna cykelrunda kan du följa malmens väg längs banvallen från Zinkgruvan till utskeppningshamnen i Åmmeberg. Västerby och Garpa gruva finns längs vägen - och vill du kan ta dig ända till Vätterns skärgård på en fin runda. Missa inte detta!