Fiskeregler & allemansrätten

Förutsättningen för att få en trevlig fiskeupplevelse är att ha koll på regler och bestämmelser för de vatten du tänker prova din fiskelycka. Här får du lite tips på sånt som är bra att veta.

Fiske och allemansrätten

Det är bra att veta att fiske ingår inte i allemansrätten utan alla vatten ägs av någon som därmed också har rättigheter att bestämma över vattnet.
För de vatten där det är möjligt att fiska erbjuds fiskekort för allmänheten. Vid köp av fiskekort följer även med de fiskeregler som gäller för respektive sjö.

I vår sammanställning Fiske i Askersund och Tiveden har vi samlat alla uppgifter om alla fiskesjöar och var man får tag i fiskekort till dessa. På det viset blir det lätt att göra rätt.

Fritt fiske - ett undantag som Sveriges fantastiska natur möjliggör

Däremot är fiske med handredskap fritt utmed kusterna och i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland med vissa undantag.

Det fria handredskapsfisket omfattar inte fiske med nät och andra mängdfångande redskap. Inte heller ingår trolling och dragrodd eller laxfiske längs Norrlandskusten i det fria handredskapsfisket.