Vandra in våren

Våren är på gång och det kvittrar och knoppar i varenda buske och tuva. Bästa tiden att packa fikakorgen, gå på upptäcktsfärd och fånga vårens värmande solstrålar.
Här får du några tips på vårens vackraster vandringsleder.

Tjälvesta & Snavlunda ängar är ett givet val när det gäller vårutflykter. Ängarna ligger i ett böljande landskap kring Kyrksjön och har brukats av traktens bönder genom slotter och bete. Här kan du ströva genom hela fält av vitsippor och här hittar du även backsippa, svinrot, smörbollar, brudbröd, gullviva, åker- och ängsvädd.

Bänkar och bord finns utplacerade på finaste ställena att rasta på. Slå dig ner en stund, ta fram kaffekoppen och beundra våren. I fonden syns Snavlunda kyrka med lilla byn intill.

Ett annat naturreservat som lockar på våren är Kopparbergs äng i Närkesberg. Detta naturreservat ligger i sluttningen mot Hjärtasjön och på de gamla ängs- och åkermarkerna har man länge odlat och skördat hö. Här finns många gamla lövträd med sällsynta lavar på sin skrovliga bark.

Genom reservatet löper en 1,2 km lång markerad stig och även här blommar våren som mest.

Spritter det i benen och du längtar efter mer?

Det är svårt att få nog av allt nytt och fint som finns omkring oss på våren. Kanske är det dags att plocka fram cykeln och låta vårvinden susa genom håret? Eller känner du för att förnya lite i hem och trädgård? Här kommer några fler tips.

Cykla in våren

Tjälen har släppt och stigarna börjar torka upp, grönskan slår ut i skog och mark. Och äntligen är det dags att sätta sig på cykelsadeln och ge sig rakt ut i vårt härliga landskap igen. Välkommen ut!

Vårnytt där hemma

Med våren och ljuset kommer också lusten att plocka in det nya och fräscha. Kanske en härlig bukett tulpaner, en ny vårjacka eller lite nytt till uteplatsen. Handlarna i Askersund har plockat fram våren och precis som i naturen finns här överraskningar runt hörnet.

Vårens första mumsbit ute

Fikat och maten smakar bäst i vårens första solstrålar, så är det bara. Den första glassen, den första fisktallriken i hamnen eller den goda koppen med rykande färsk kaffe intill soliga väggen. Välkommen ut i våren!