Vätterns skatter - fisket, naturen och livets rytm

Norra Vätterns skärgård

Vättern breder ut sig i morgonljuset. Små krusningar dansar på vattenytan, och i den klara sjön kan man ana fiskar som rör sig under båten. Anders och Lena packar sina fiskespön och matsäck innan de kliver ombord. "Man vet aldrig vad man får, och det är tjusningen med fisket", säger Anders med ett leende medan han lossar tamparna.

För Anders började allt i barndomen, när han satt i sin farfars gamla träbåt ute i Norra Vätterns skärgård. Han minns spänningen när linan drogs ut och glädjen när de fick napp. "Det sitter i blodet, det här", säger han och kastar ut linan i vattnet.

Anders och Lena bor i sin stuga vid Vätterns strand året om och de har sett sjön i alla dess skepnader – isande vacker om vintern, brusande och dramatisk i storm, och ljuvligt stilla under sommarkvällarna. "Vi lever med sjön och dess rytm", säger Lena och blickar ut över sjön.

Sommartid styr de ofta ut mot öarna Stora och Lilla Röknen. "Öarna är våra favoriter", säger Lena och beskriver hur de gärna går i land för att vandra på stigarna, plocka bär och svamp och bara njuta av naturen. Förr stannade de ofta över nätterna på öarna, men nu uppskattar de att sova hemma i sin stuga. "Fast en fisketur på kvällen är alltid lockande", skrattar Anders.

Kvällsfisket sker ofta nära vassen, där de hoppas på abborrar eller kanske en stor gädda. Anders minns en gång när de drog upp en gädda på 5 - 6 kilo – den hade just försökt svälja en röding som fortfarande stack ut ur munnen. "Naturen har sina egna överraskningar", säger han och skakar på huvudet med ett skratt.

Förr, när vintrarna var kallare, gav de sig ofta ut på pimpelfiske efter lake. "Vi satt i lakabusarna på isen och hörde hur sjön smällde och knäppte", minns Anders med glittrande ögon. Numera lägger sig inte isen lika ofta, och lakabusarna står mest kvar på land i väntan på en riktig vinter.

De fiskar året runt, och varje säsong har sin charm. På sommaren fiskar de på djupet efter röding och öring, medan de under vintern gärna trollar ytligare. "Fisken följer sin egen kalender", förklarar Anders och beskriver hur röding och öring är ursprungliga arter i Vättern, medan laxen planteras in årligen. Respekten och omtanken om sjön märks tydligt när Anders flera gånger kommer in på fiskeregler och vikten av att vara påläst och följa dessa.

Anders och Lena är också engagerade i naturvården kring sjön. De hjälper till att rensa upp lekplatser i åarna, så att fisken kan vandra och fortplanta sig. "Det känns fint att ge tillbaka", säger Lena. På hösten förbereder hon inför det årliga kräftfisket och ser till att burarna är redo. "Våra fiskeplatser håller vi förstås lite hemliga", tillägger hon med ett lurigt leende.

När de inte fiskar lagar de gärna sin fångst. "Stekt abborre är en favorit", säger Lena, även om hon inte är lika förtjust i lake och gädda som Anders. Hans föräldrar är också passionerade fiskare och hans mamma lagar fantastiska fiskbullar med gädda och kräftor, toppade med pepparrotsgrädde. "Och för er som fiskar gädda – vinter och vår är bästa tiden, då är smaken som bäst", tipsar Anders.

Barn och barnbarn följer ofta med på turerna. "De älskar att vara ute på sjön", säger Lena och visar bilder på små händer som stolt håller upp nyfångad fisk. Men det finns också en tjusning i att bara vara två. "Det är så fridfullt", säger Anders.

Men Vättern kan vara oberäknelig. "Man måste ha respekt för sjön", säger Anders allvarligt. "Det kan blåsa upp fort." Lena nickar och berättar om mörka moln som svept in snabbare än de anat. "Då gäller det att ha en plan och ta sig mot land i tid."

Det klara vattnet, den rika naturen och den spännande jakten på fisk gör att de aldrig tröttnar. "Vi har fiskat här i hela våra liv, och det finns alltid nya upplevelser att upptäcka", säger Lena.

Och om de ska beskriva fisket i Vättern med tre ord? De ler mot varandra innan Anders svarar:

"Spänning. Naturupplevelser året om. Lugnet och fridfullheten."

Och så kastar han ut linan igen, ut i det djupa, klara vattnet.

Vi samlar på upplevelser & sköna stunder

Det ska vara enkelt att hitta upplevelser som gör att man blir glad och fyller på med energi. Och det spelar ingen roll om du är liten eller stor, sprallig eller hellre vill ta det lugnt. Välkommen att hitta ditt äventyr!

Vad ska vi hitta på idag?

Här hittar du dagstursförslag med aktiviteter och matställen så det blir enkelt att ge sig ut på äventyr. Välj mellan dagstursförslag för barnfamiljen eller det vuxna sällskapet. Välkommen ut!

Smultronställen i Askersund

Från slott till koja och från glittrande skärgård till djupaste skog. Här kommer våra bästa tips på det man bara inte får missa vid ett besök hos oss!

Två flickor med ryggen vänd mot kameran går mot ett rött klotformat tält som är placerat uppe i ett träd. Ur det röda trädtältet sticker toppen av en tältkamin upp.  Runtom fickorna och trädtältet står grönskande träd på Borgmästarholmen. 

Stanna kvar en stund

I Askersund hittar du många bra boenden, såväl på landsbygden som i de centrala delarna.