Vintertips

Vintern håller sitt grepp över Askersund, och vi vet aldrig riktigt när den kommer att släppa taget. Men istället för att bara vänta på varmare dagar, låt oss omfamna vintermånaderna och utforska allt det roliga som Askersund har att erbjuda under denna säsongspräglade tid!

Här är några tips på aktiviteter som kommer att få dig att glömma kylan och istället frossa i vintermagi

Anonymt vittne

Upplev höstens och vinterns spänningsfyllda deckargåta av Johan Gille, ackompanjerad av en utsökt trerättersmiddag. Under ca 3.5 timmars föreställning, inklusive pauser och gastronomisk njutning, förflyttas du till år 1958.

Handlingen kretsar kring en framstående svensk filmregissör på väg mot internationell framgång, anklagad för mord. Utredningen avslöjar starka motiv för brottet hos flera personer i hans närhet. Men var det verkligen regissören själv som var det tilltänkta offret? En komplex intrig avslöjar hämndlystna stadsfiskaler, försmådda filmproducenter, karriärlystna skådespelerskor och chauvinistiska kriminaltekniker bland de färgstarka karaktärerna. En mystisk resa genom filmens guldålder väntar dig!

Upplev tystnaden

Dovrasjödalen naturreservat är ett fint baturreservat med vildmarkskaraktär. Här möter tre slingrande sjöar djupa bergväggar och barrskogar. Den norra sjön bjuder på mäktiga stenformationer och en sägen om Dovra och Dovra kyrka. Reservatet lockar med hundraårig barrblandskog och äldre tallar i hällmarksskogen. Ett fint ställe att besöka vintertid och njuta av tystnaden som finns här. Tänk dock på att det kan vara halt och mycket snö såhär års!

En Kärlekshistoria - Astrid Lindgren

År 1999 kröntes "En kärlekshistoria" som årtusendets kärlekssaga av Sveriges Radios lyssnare. Nu tar Lerbäcks Teater och Svenska Kammarorkestern på sig uppdraget att ge liv åt denna hyllade berättelse i en helt ny scenversion. Föreställningen, med manus av Johan Gille och helt nykomponerad musik av Georg Riedel, bjuder på en unik musikteaterupplevelse.

Denna kulturskatt ger inte bara underhållning utan också en djupare förståelse för den tid, miljö och de människor som formade Astrid Lindgrens livsverk. Med en full orkester, professionella skådespelare och elever från kulturskolorna i Askersund och Örebro skapas något extraordinärt på scenen.

Värm dig på ett café

När kylan nafsar är Askersunds caféer räddningen! Koppla av med en varm kopp te och läckra bakverk på Tutingen, Garvaregården eller Borgmästarinnans. Eller unna dig egentillverkade chokladpraliner på Venus Choklad. Askersund bjuder på mysiga stunder och läckra smaker för att göra kalla dagar extra varma!

Vajlett och Rut

Pjäsen bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi. Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen i Västerbotten där de flesta byborna är med i den lokala pingstförsamlingen. Det pratas och skvallras om den nyinflyttade postfröken Rut. Hon som med kortklippt hår lever utan man, trots att hon är över 35 år.
Vajlett och Rut lär känna varandra, och mot sin vilja inser Vajlett att hon håller på att bli förälskad. Homosexualitet betraktades som ogudaktigt, skamligt och osmakligt, och som en sjukdom och ett brott fram till 1944. Rädslan för att bli avslöjande tär på Vajlett och Ruts förhållande, och relationen blir allt skörare.

Broken land / Promised wings

Utforskande av teman som förtryck och utanförskap, men också samhörighet och innanförskap, präglar utställningen. Genom att skapa en atmosfär som uppmuntrar till reflektion och dialog ställs frågan om hur vi behandlar våra samhällen i dagens värld. Utställningen, som inkluderar både nya och äldre verk, öppnar en dörr till en värld av tolkningar och möjliga svar. Besökare uppmanas att reflektera över sina egna upplevelser, känslor och tankar, och konstverken erbjuder en plattform för att utforska komplexa frågor utan att diktera rätt eller fel tolkningar.

Kärlekens Historia - Rickard Söderberg

Följ operasångaren Rickard Söderberg på en unik resa genom kärlekens historia från stenåldern till idag. Genom att utforska sina egna dagböcker upptäcker han en person i kamp med sin egen identitet. Det blir en resa genom tid och rum, från grottmålningar i Zimbabwe till samkönade passioner i det svenska bondesamhället. Rickard delar med sig av historier om förbjuden kärlek, från obesjungna hjältar till hans egna vardag med maken Anders. Upplev Rickards enastående blandning av artisteri och aktivism i denna gripande föreställning!

Njut av fantastiska middagar

Unna dig ett restaurangbesök på någon av våra restauranger. I centrala Askersund finns kvalitetsrestauranger som En Trappa Upp och Jako sushi och många fler. Andra guldkorn runtom i kommunen är exempelvis Verner von Heidenstams födelsehem Olshammarsgården som servarar hemlagad mat med fokus på det lokala,
Hotel Montagnes á la carte meny kombinerar hög kvalitet med smaker från det förflutna i en modern tappning. Besök det nyrenoverade Krogen som inte finns för en smakupplevelse utöver det vanliga. Ge dina smaklökar en fest och utforska Askersunds
varierade restaurangscen!