Besöksnäringens sida

Välkommen hit! Här hittar du på ett enkelt och samlat sätt aktuell information om vad som är på gång i besöksnäringen.

Sidan är i uppstartsfas så vi ber om överseende med allehanda tryckfelsnissar och annat som kan bli så mycket bättre. Vi jobbar på det...

På gång i besöksnäringen

För att skapa en framgångsrik verksamhet krävs inte bara en bra produkt eller tjänst utan även ett gott värdskap!

Under våren erbjuder Länsstyrelsen Västra Götaland två konferensdagar om hemligheten bakom ett lyckat värdskap och bjuder även in företagare från kringliggande regioner till dessa!
Kursen vänder sig till de som redan driver ett företag, vill utveckla eller planerar att starta en verksamhet inom småskalig besöksnäring eller arbetar med livsmedelsförädling.
Det kan vara inom gårdskafé, gårdsbutik, aktiviteter, upplevelser och boende. Kursen vill ge dig nya perspektiv, kunskap och tips på hur du som företagare skapar en välkomnande värdskapskultur.
Kursledare är Amanda Hessle, Värdskapsbyrån, Torsö Värdskapsbyrån - Startsida (vardskapsbyran.se)

Tid & Plats:
14 mars, Herrljunga hotell och konferens, kl 10-17 Grundkurs/workshop ditt värdskap.
Sista anmälningsdag den 25 februari.
Läs mer och länk till anmälan: Värdskap och bemötande - att skapa mervärde och hållbarhet i ditt företag | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)

10 april, Herrljunga hotell och konferens, kl 10-17. Fortsättningskurs/workshop ditt värdskap. Sista anmälningsdag den 17 mars.
Läs mer och länk till anmälan: Värdskap och bemötande - att skapa mervärde och hållbarhet i ditt företag, fortsättningskurs | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)

Kostnad: 500 kr exkl moms/tillfälle för heldagskonferensen

Kontakt och frågor:
Ann-Charlott Hajdu-Rafis
Landsbygdsutvecklare/rådgivare
Landsbygdsavdelningen, Länsstyrelsen Västra Götaland
010-224 56 06

 

Workshop paketering med Svecia Travels

Tid & plats: 28 februari kl. 10.00-12.00 på Kulturhuset Sjöängen
Anmälan senast 23 februari till info@visitaskersund.se

Under sen höst 2023 genomfördes ett pilotprojekt kring paketering i Askersund med Motala-företaget Svecia Travels, som har många års erfarenhet av detta.
Nu är det dags för workshop där du som företagare inom besöksnäringen är välkommen att lära mer om och bli del i paketering. Vårt fokus ligger på att få till paket som kan marknadsföras inför sommaren och hösten 2024.

I detta första skede blir Svecia Travels paketägare, dvs det är Svecia Travels som sätter ihop paketen, administrerar och säljer dessa. Men självklart går det också bra att delta vid workshopen för att lära mer om paketering, knyta kontakter och själv bli paketägare. Nyfiken? Kom och häng på, nu blir det verkstad!

Program workshopen:
Kl. 10.00
Lotta Holmberg och Anette Tilly från Svecia Travels berättar om paketering; framgångstips och fallgropar.
Kl. 10.30 - 12.00
Kort presentation av deltagande företag + vi hittar samarbeten för att sedan bygga paket som lanseras inför sommaren/hösten 2024

Vi bjuder på fika. Välkommen.

Har du frågor eller vill du anmäla dig? Kontakta Claudia Lewandowski, tel 0583 810 91 eller e-post claudia.lewandowski@askersund.se

 

The Greater Örebro Area - The Heart of Sweden

På Region Örebros Kunskapsdag, den 25 januari i Kulturhuset Sjöängen, presenterades en gemensam platsberättelser för vårt område samt en ny rekommendationsmodul som bygger på Öppna Data.

Rekommendationsmodulen: Vi tipsar om våra företagsvänner i The Greater Örebro Area - The Heart of Sweden

Tid & plats "Lär dig använda rekommendationsmodulen":
14 februari kl 9.30 (Teams) samt 6 mars kl. 13.00 (Lilla Hotellet, Örebro).
Anmälan: se länk nedan.

Rekommendationsmodulen bygger på öppna data och är nationellt framtagen för att företag inom besöksnäringen enkelt ska kunna tipsa om sina favoritställen/företagsvänner på sina egna webbsidor. Du fyller själv in uppgifterna om ditt företag i ett formulär som sedan skickas till ansvarig inför publicering.
Exempel: Kolla in Naturvägledare Norra Vätterns webbplats för att se hur resultatet kan se ut.
Du är en viktig del i detta digitala nätverk! Häng på och berätta om ditt företag och rekommendera dina företagsvänner!

För mer info om rekommentationsmodulen och formulär besök ÖRTA här

Vår gemensamma platsberättelse

Under hösten och vintern har en första platsberättelse för The Greater Örebro Area tagits fram i syfte att presentera och ge bättre synlighet för vår gemensamma destination. Detta är ett formbart dokument som bör och ska knådas både regionalt och på hemmaplan.
Nedan kommer ett enkelt exempel på hur delar av platsberättelsen kan användas och omvandlas för att spegla olika platser. Du som verkar inom besöknäringen är självklart välkommen att göra din egen version av berättelsen som passar din verksamhet och använda den i dina kanaler.

Från Grundversionen i platsberättelsen Pdf, 117 kB. till Askersundsversionen:

För ännu ett exempel på platsberättelse med lite längre text, klicka här. Pdf, 483.3 kB.

Blev du nyfiken på hur du kan använda dig av platsberättelsen för din egen verksamhet? Läs mer på ÖRTAs webbplats här

 

Regional branschrådsträff mellan restaurang- och hotellskolor och restaurang- och hotellnäring i länet

Tid: Onsdag 6 mars kl. 09.00-12.00
Plats: Lilla Hotellet i Örebro, Virginska gymnasiet. Drottninggatan 60.
Inbjudan riktar sig till: Restaurangföretag och hotell i länet, gymnasiala utbildningar och Yrkesvux inom restaurang & livsmedel och hotell & turism.
Anmälan: Du anmäler dig och eventuella kollegor till Jenny Ahlgren jenny.ahlgren@regionorebrolan.se senast den 23 februari.

Läs mer om branschrådsträffen här Word, 16.6 kB.

 

Studieresa runt Vättern

Tid: 17 & 18 april
Plats: buss från och till hemorten
Missa inte möjligheten till att stärka samarbetet runt Vättern och lära dig mer om vårt fantastiska område. Under två dagar ordnas en bussresa runt Vättern via Svecia Travels, som avslutas med en fysisk nätverksträff i Jönköping. Fokus är att hinna mötas och nätverka så mycket som möjligt. Du kan välja att vara med på hela träffen eller delar av den (se de olika paketen). Hoppas du hänger på!

Läs mer och anmälan till resan runt Vättern Pdf, 1.3 MB.

 

Näringslivskväll Köp/sälj företag

Tid: 23 april kl 17-21
Plats: Sjöängen, Askersund

Välkommen till en näringslivskväll med information om hur du kan göra när du vill köpa eller sälja ett företag, starta nytt företag och hur du kan ha nytta av mentorskap i ditt företagande.

Mer information om program och anmälan kommer inom kort.
Mer info hittar du på www.askersund.se/foretagsnytt

 

Företagserbjudanden

Naturturismsföretagare - företagsförsäkring för små företag

Branschförening för natur- och ekoturismföretag i Sverige vänder sig till er som är en viktig främjare för naturturismens utveckling i ert geografiska område.

Som ett led i professionaliseringen av branschen erbjuder Naturturismföretagen sedan årsskiftet små företag (med en omsättning upp till 2 miljoner kronor) en grundläggande företagsförsäkring som omfattar verksamhetsansvar, rättsskydd och kundolycksfall.

Läs mer om Företagsförsäkring Naturföretagare här Word, 20.9 kB.

 

Koll på besöksnäringsfrågor

Logga för ÖRTA, Örebro regionens turismakademi

ÖRTA

Örebroregionens Turismakademi är en gemensam kompetens- och utbildningsplattform för alla i Örebro län som jobbar inom besöksnäringsbranscherna.

Kvinna i svarta kläder promenerar med vit labrador i koppel på liten gata som är översållad med höstlöv. Kvinnan passerar ett rött hus och hejar på två kvinnor och ett barn som sitter på husets farstukvist.

Naturvårdsverket

Intressanta inspel till besöksnäringen från Naturvårdsverket. Just nu med aktuella kampanjen DET ÄR LÄTT ATT GÖRA allemansrätt.

Länsstyrelsen

Samlad information från Länsstyrelsen som kan vara av intresse för dig inom besöksnäringen. Just nu info om stöd för investeringar inom Klimatklivet.

Statistik & trender

Jämförelser i Dashboard, statistik från Tillväxtverket, aktuell trendrapport från Placebrander och information om sidor där du själv kan bidra till statistik - välkommen att checka läget!

Broschyr visitaskersund2023 inklippt med en bakgrundsbild på Norra Vätterns skärgård

Marknadsföring & annonsering

Har hittar du ett urval centrala marknadsföringsplatser med beskrivningar för olika målgrupper, både kostnadsfria kanaler och tips på bra platser att annonsera på.

Visit Askersund - platsvarumärkesbilder för nedladdning

Tillsammans marknadsför vi Askersund. Därför vill vi tillgängliggöra profilbilder, loggor och filmer som ni kan använda i er marknadsföring av Askersunds platsvarumärke.

Berättelser om Askersund

Har du förslag på personer och/eller händelser som bidrar till Askersund som den trygga, aktiva och sjönära plats vi vill berätta om för våra gäster? Hör gärna av dig till oss på Visit Askersund och tipsa!

Ett exempel på hur berättelser kan se ut