En man i röd tröja kör ett litet gult tåg på en räls. Han pekar mot något och fyra personer som står på i den öppna vagnen tittar åt hållet föraren pekar. Alla ler. I bakgrunden syns ett rött trähus med många fönster.

Knalla gruva

Zinkgruvan

Följ med på en historisk resa i ett levande gruvmuseum ovan jord. Här kan du ta del av både dåtid och nutidshistoria via utställningar i gruvans gamla lokstall, verkstäder och personalutrymmen. Zinkgruvans gruvmuseum är ett intressant utflyktsmål som passar både den gruvintresserade besökaren och nyfikna barnfamiljen. Välj mellan personlig guidning av erfarna bergsmän eller ströva i området, lyssna till inspelade berättelser eller var med på ett interaktivt sätt.

Barn med föräldrar tittar på gamla fordon på Knalla gruva

Här finns maskiner, fordon, kläder, utrustning, mineral- och fotoutställningar. Guiderna borrar i berg och gamla gruvtåget tuffar i sakta mak till trollberget. Sist men inte minst finns en kolossal modell över den mäktiga gruvan under våra fötter.
Hör rutinerade gruvarbetare att berätta om sitt jobb och sin historia, och kanske får du även höra berättelsen om GruvMaja som höll sin vakande hand över bergsmännen.

Enklare servering. Öppet juni till mitten av augusti.

Guiderna på Knalla gruva i lokstallet

Guiderna Rickard och Henry i lokstallet på Knalla Gruva

Kontakt

Knalla gruva
Zinkgruvans gruvmuseum

Strömslundsvägen 12

696 76 Zinkgruvan
58.81095, 15.089783​