Turista hållbarare

Vad är du intresserad av?

Välkommen till Askersund, en vacker och unik destination! Som turist har du möjlighet att uppleva det stora turistutbudet, samtidigt som det är viktigt att vi alla tar ansvar för att bevara denna plats för framtida generationer. Hållbart turistande handlar om att resa och uppleva på ett sätt som minskar påverkan på miljön och samhället, och istället bidrar till att skydda och bevara vårt värdefulla kulturarv och våra naturresurser.

För att hjälpa dig att kunna resa och turista hållbarare har vi här samlat lite tips.

Res ansvarsfullt:
Välj en miljövänlig transport och försök att minska ditt koldioxidavtryck genom att använda kollektivtrafik. Med hjälp av anropsstyrd närtrafik kan du som besökare ta dig från busshållplats på landsbygd till ett besöksmål, ett bra alternativ för att minska bilkörandet. Läs mer om närtrafik här. Ännu bättre för miljön är det att cykla, i Askersund finns det ett stort utbud av cykelleder och cykeluthyrning.

Semestra under lågsäsong:
Vissa tider på året kan populära platser överbelastas av turister, vilket kan innebära stora påfrestningar på området. Men genom att besöka dessa platser utanför högsäsongen kan du bidra till en mängd positiva effekter! Genom att besöka en destination utanför högsäsongen kan du hjälpa till att skapa året-runt jobb och stödja den lokala ekonomin.Under lågsäsong kan du till exempel upptäcka en mer avslappnad och genuin atmosfär, och samtidigt stödja året-runt-öppna lokala butiker och restauranger. Dessutom ger du naturen längs vandringsleder bättre möjligheter att återhämta sig om du besöker platserna utanför högsäsongen. Utöver detta kan du hitta bättre priser, undvika trängsel och ha en mer unik upplevelse.

Kvinna går på stig

Bo miljövänligt:
När du väljer en plats att bo på, leta efter hotell eller andra boenden som har miljöcertifiering eller aktivt arbetar för att minska sin miljöpåverkan. Du kan också välja boenden som har en lokal anknytning, t.ex. ett familjeägt hotell eller en värd som hyr ut en del av sitt hem. Genom att bo på sådana ställen kan du få en mer autentisk upplevelse och stödja den lokala ekonomin. Våra boenden hittar du här.

Stanna längre:
Genom att ta det lugnt och ge dig själv tid att verkligen uppleva varje plats du besöker, kan du inte bara minska din egen stressnivå utan också bidra till en mer hållbar turism. Genom att undvika onödigt resande och bo på samma ställe längre kan du minska användningen av el och vatten som annars skulle ha gått åt till daglig tvätt av lakan och handdukar.

Köp lokalt:
Genom att köpa lokalt stödjer du den lokala ekonomin och minskar transportutsläppen från importerade varor. Besök marknader och butiker som säljer lokala produkter och matvaror. Du kan också välja att äta på lokala restauranger och caféer som serverar mat som är tillagad med lokala råvaror. Eller varför inte få ut ännu mer av upplevelsen och anlita en lokal guide! Ett perfekt tillfälle att både handla lokalt och få ta del av unika upplevelser.

Två tjejer fikar på innergård

Undvik engångsprodukter:
Många resenärer använder en mängd engångsprodukter som plastpåsar, vattenflaskor, sugrör och plastbestick. Dessa produkter är skadliga för miljön eftersom de tar lång tid att brytas ned. Ta med en återanvändbar vattenflaska och matlåda när du reser, och undvik att köpa engångsartiklar när du handlar. Du kan också välja att ta med ett eget set med återanvändbara bestick och sugrör. Genom att minska användningen av engångsprodukter minskar du också mängden avfall som produceras på din resa.

Ha koll på allemansrätten
Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.
Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Allemansrätten innebär både rättigheter och skyldigheter och dessa behöver du ha koll på för att göra allemansrätt.

Vårt ansvar:
Självklart är det inte bara du som besökare som har ansvar för att turista hållbart. Vi som kommun har också stort ansvar för att göra vårt bästa för att bli hållbarare. Detta har bland annat mynnat ut i olika projekt med fokus på att skapa hållbarare platser. Ett exempel är ”Cykla till Tiveden”, där syftet var att skapa en förbättrad cykelinfrastruktur för cykelturister. Projektet ledde till att tre cykelleder skapades: Snabbaste till Tiveden, Trevligaste till Tiveden och Häftigaste till Tiveden. Ett annat projekt är ”Entréer norra Vätterns skärgård”, med syftet att skapa ett sammanhängande och hållbart område för naturturism, fiske och friluftsliv.

Vi letar ständigt efter nya sätt att utveckla vårt hållbarhetsarbete och tar därför tacksamt emot tips om du har tankar och förslag om hur vi kan jobba vidare med hållbarhetsfrågorna. Förslag lämnar du bäst här eller via att kontakta oss direkt på telefon eller mejl. Tillsammans kan vi alla försöka turista hållbarare och hjälpas åt att bevara vår vackra planet för framtida generationer att njuta av. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. 

Kajakpaddling i solnedgång