Bakom en liten öppning i gradängerna på en scen syns stolar och en liten scen i rött skimrande ljus

En kväll på teatern!

Askersunds stad

På Kulturhuset Sjöängen tar vi emot många evenemang under ett år men inte många känner till vad som händer bakom kulisserna inför en föreställning eller konsert. Nu glänter vi lite på ridån...

Denna kväll gästar Riksteatern oss med teaterföreställningen "Stolarna vid havet". Det är Askersunds Riksteaterförening som står som arrangör och som också har valt den ur Riksteaterns utbud. Teatergänget med "Stolarna vid havet" har varit på turné sedan januari 2023 och detta blir deras 62:a föreställning och de har 30 kvar att spela innan de är klara. Det är ingen dans på rosor att vara på turné, bara i november hade de 29 resdagar!

Först dyker scenmästare Stefan Lundin och ljud- och ljustekniker Andreas Strandesjö från Riksteatern upp. Tillsammans med Kulturhusets scenmästare Anders Björkgren och frivilliga medlemmar ur Askersunds Riksteaterförening så baxas rekvisita, ljud- och ljusanläggning med mera in, monteras och trimmas.

En timme innan föreställningens början kommer de båda skådespelarna Ralph Carlsson och Mats Qviström tillsammans med turnéledare Camilla Carlström (tillika sufflör och ansvarig för kostym och rekvisita).

Kvällen innan spelade de i Motala och hade efter utcheckning på hotellet där tillbringat dagen med att undersöka Askersundstrakten och stadens utbud.

Sjöängens egna scenmästare Anders Björkgren assisterar när scenen ska byggas och ljusramper ska sättas upp.

Sjöängens egna scenmästare Anders Björkgren assisterar när scenen ska byggas och ljusramper ska sättas upp.

Sven Samuelsson har varit med i Askersunds Riksteaterförening sedan 2016 och hjälper ofta till när det ska byggas och rivas scen. Här med scenmästare Stefan Lundin.

På scengolvet ställer Ann-Louise Karlsson och Margareta Widell ut stolar med olika höjd till publiken. Skådespelarna vill inte använda mikrofoner och vill ha nära till publiken. Därför samsas både scen och publik på scenen denna kväll.

Två herrar pratar framför scenduken.

Andreas Strandesjö arbetar som ljus- och ljustekniker för Riksteatern. Här i samspråk med vår scenmästare om några tekniska detaljer.

Till sist ska strålkastarna upp…

…och ställas in.

Plötsligt dök Andreas Morén från Radio P4 Örebro upp. Margareta Widell, ordförande i riksteaterföreningen berättar gärna om kommande föreställningar.

Fyra män och en kvinna sitter runt ett bord och tittar i varandras telefoner.

När scenen är färdigbyggd blir det dags för fika i köket backstage. Det är riksteaterföreningen som fixar så alla får sig något till livs.

Nu har även turnéledare Camilla Carlström och skådespelarna anlänt. Camilla arbetar även som sufflör och ansvarar för rekvisita och kostym. Det har hon gjort i många år och tycker det är en häftig grej! - Det är unikt att få åka runt och servera fantastisk teater, säger hon med ett leende.

Samma kvinna som på förra bilden öppnar en stor låda som innehåller en massa saker.

Camilla förevisar "fika-lådan" som innehåller allt man kan behöva på turné. Här finns allt från kaffemuggar till alvedon och plåster.

En man sitter och sminkar sig.

En av huvudrollerna i föreställningen spelas av Mats Qviström. Här sminkar han sig i sin loge med smink som inte ska synas, det ska bara täcka över och hindra blänk i pannan.

Samma man sitter i sminket och tittar nu in i kameran. speglar med knappar som lyser runtom på höger sidan i bilden.

Mats har i år arbetat som skådis i 40 år! Han har bland annat jobbat på Stadsteatern, Östgötateatern och nu även på Riksteatern.

I kostymskåpet är det ordning och reda.

Och åtföljs av en kostymlista som detaljerat beskriver varje plagg.

Ralph och Mats är nu klara för att spela och laddar upp lite vid scenen innan publiken släpps in.

Rekvisitan står beredd.

Amanda Boman har laddat upp för pausserveringen.

Lukas Niklasson och Jasin Vall är två unga garderobiärer från Folkets Hus-föreningen. De står beredda att ta emot publikens ytterkläder.

Nu börjar det närma sig och Barbro Jansson som ikväll agerar värd från Askersunds Riksteaterförening läser av gästernas biljetter.

Tre damer går uppför en trappa.

Förväntansfulla teaterbesökare på väg mot Stora salongen.

Föreställningen blev slutsåld och varenda stol är upptagen.

I sin roll som sufflör följde Camilla föreställningen noga, men ingen av skådespelarna glömde bort sin replik. - De är rutinerade!

Efter en lyckad föreställning ska allt plockas ned igen. Här baxar scenmästare Stefan utrustning till hissen och sedan ut i bilen.

Han får god hjälp av Sven och Olle.

Margareta drar de tunga vikterna mot hissen.

Sedan blir det kokt korv till alla inblandade. Ännu en trevlig föreställning genom Askersunds Riksteaterförening är avklarad.

En liten hälsning i gästboken!

Vi samlar på upplevelser & sköna stunder

Det ska vara enkelt att hitta upplevelser som gör att man blir glad och fyller på med energi. Och det spelar ingen roll om du är liten eller stor, sprallig eller hellre vill ta det lugnt. Välkommen att hitta ditt äventyr!

Alltid något på gång!

Ett bredd utbud av föreställningar, intressanta konstutställningar, marknader med karaktär och mycket mer sker året om i Askersund. Här är det enkelt att vara och roa sig.

Askersunds konsthall utifrån. Man ser in i konsthallen genom glasväggen som är runtom hallen.

Fler konstnärliga uttryck

Är du intresserad av olika konstnärliga uttryck och vill veta mer om vad Askersund har att erbjuda när det gäller konst gestaltat i bild och form? Kolla in våra konsthallar och aktuella utställningar i Askersund.

Smit från vardagen och boka ett paket

Uppskattar du också att smita från vardagen en stund? Kolla in våra trevliga helgpaket med chokladweekend eller någon härlig föreställning. Eller kanske lockar ett vandrings- eller cykelpaket där alla årstider får komma till sin rätt?