Putsad fasad med fönster och dörr samt neonskylt med text skomakeri.

Handlare & hantverkare - på samma gång

En sko med nött sula, ett trasigt blixtlås. En älskad, sliten fåtölj eller släktklenoden, den vackra soffan. En cykel, gräsklippare eller motorsåg som längtar efter verktygslådan. Kunniga fackmän inom handeln fixar det mesta. Tjänster som månar om affektionsvärdet och en hållbarare framtid erbjuds.

Inte kan de älskade kängorna redan vara utslitna och varför pressade jag ner en pryl för mycket i min fina handväska så att blixtlåset sprack? Kajsa Caris Ekefall på Askersunds Skoshop vet råd. En dag i veckan byter hon sin arbetsplats i skoaffären mot lilla Skomakeriet som ligger på en av stadens fina bakgårdar. Här sular och klackar hon, byter dragkedjor och kardborrband, lagar skor, stövlar och väskor.

Kvinna sitter vid verktygsbord och lagar en sko

Det var också här Kajsa startade sin karriär inom skobranschen när hon för 12 år sedan kom som lärling till förre skomakarmästaren Ingvar Nordgren. Idag äger hon skomakeriet och har tagit över både lokalerna och de gamla välfungerande maskinerna.

Kajsa berättar att hon ofta får kommentaren: Va, lagar man skor idag? och hur kunderna sedan blir glada över att få sina favoriter hela och fina tillbaka. Själv tycker hon att det är synd att kasta saker som inte är förstörda för övrigt. Det är roligt att hålla hantverket igång och samtidigt bidra till hållbarhet på detta sätt, säger hon. Kajsa berättar även om kunders förvånade kommentarer när de förväntade sig en äldre herre till skomakare. Kul att kunna överraska, skrattar hon. Tjejer kan och skomakaryrket sitter varken i kläderna eller frisyren.

Nytt liv åt gamla möbler

Kvinna ler in i kameran och pekar på en palett med tygstycken.

Tapetseraren Eva Sääv finns vid trivsamma Stöökagatan och här har hon både sin butikslokal och verkstad. Några fina gamla stolar i uselt skick står i ett hörn och väntar på att bli både omstoppade och omklädda, och här finns vackra soffan som fått ett nytt liv av ett färgglatt tyg. Eva visar runt bland det noggrant utvalda sortiment av tyger med både traditionella och moderna designer.

Karmstol med mönstrad tyg står mitt på en gata. En målad trasmatta syns på gatan under stolen.

Helst jobbar hon med naturmaterial både när det gäller stoppning och tyger. Kunderna lämnar både designklassiker, arvegods eller den kära möbeln med affektionsvärde och det är spännande att rådgöra ifall den ska återfå sitt originalutförande eller om den ska byta stil till något modernt eller oväntat, säger hon.

karmstol i grått tyg står på en gata med hus i bakgrunden. Ett grått skinn hänger över ryggstödet på stolen.

Eva brinner för återbruk och ett klimatsmart sätt att ta hand om resurser, vilket hon kombinerar med sitt kreativa hantverk. Och det är hon nöjd med, det märks. Och syns. Med tjugosju år i branschen som egen företagare och en yrkesutbildning som tapetserare står Eva på stadiga ben och levererar kvalitet. Och vi kan konstatera att detta är till glädje för både henne och oss andra, som får hjälp att göra våra hem trivsamma med saker vi värdesätter och vill vårda.

Varuhuset med verktygslådan bakom disken

Man med röd tröja tittar in i kameran och håller i ett cykeldäck på en cykel.

Kan man få sin cykel reparerad, sin gräsklippare servad eller motor- och röjsågar genomgångna på ett varuhus? Såklart man kan, svarar Mikael Johansson som driver Varuhuset i Rönneshytta. Och att behovet är stort och ligger i tiden intygas. Inte mindre än tre reparatörer jobbar med trädgårdsmaskiner och gräsklippare på varuhuset. Mikael ser verkstaden som ett bra komplement till butikdelen.

- Verkstaden gör att vi har kunskapen och den breda kompetensen på plats och personalen kan svara på allehanda frågor och lösa de knepigaste problemen. Varuhuset blir en trygg butik att göra bra affärer på, säger Mikael.

Och nog är det ett lite unikt koncept som detta lantliga varuhus erbjuder. Här finns allt – ja, eller nästan allt. Livsmedel, inredningsdetaljer, trädgårdsmöbler, jakt- och fiskeutrustning. En spark till vintern, färgburkar till renoveringen, flytvästar, leksaker och mycket mer... TV-apparater, telefoner och datorer lyser dock med sin frånvaro. Det känns helt rätt i denna jordnära butik.

Välkommen till småstadens och landsbygdens handel – handeln med handen på hjärtat.