Hembakat i gränden

Doften av nybakat när man strosar genom stadens gränder. Så gott och inbjudande. Att slå sig ner på en uteservering i en bakgård i de gamla stadsdelarna är en lisa för skälen. Eller slinka in på ett mysigt café och välja bland godsakerna?
Så enkelt och gott att njuta av livet.

Askersund är känd för sina mysiga caféer i skön småstadsmiljö. Under varma sommardagar är innergården på Sveas Café Tutingens ett fint komplement till caféets inredning i gammal stil. Och nog anar man apotekarens Mattias Möllers närvaro, han som framgångsrikt sålde små "tutingar" i medicinsk syfte bakom disken i det anrika huset vid Askersunds torg.
Här serveras fikabröd och smörgåsar från det lokala storbageriet.

Uteservering på Borgmästarinnans café

Uteservering på Borgmästarinnans café vid Stöökagatan

Tvärs över torget finns stadens gågata Stöökagatan och där ligger Borgmästarinnans Café. Här bakar Amanda de godaste bakelser och tårtor. Vi kan tro att Borgmästare Knös skulle ha gillat detta, då han var känd för att gärna bjuda till storkalas i Borgmästargården. Sommartid har caféet även en trevlig uteservering på bakgården. I caféet hittar man även ett utvalt sortiment av heminredning.

Familj fikar på serveringen i innergården på Café Garvaregården

En skön fikastund på innergården på Café Garvaregården

I hamnkvarteren hittar vi Café Garvaregården. Även här bjuds det på godaste bakverk, och Budapeststubben är nog en av de smarrigaste man kan tänka sig. Caféet har en stilfull, gammaldags inredning och i den ljumna innegården prunkar växligheten kring lilla dammen. I Garvaregården erbjuds även trevliga boenden i individuellt inredda rum.

En rund chokladpralin på pinne i förgrunden och flera likadana i bakgrunden. På bordet finns kakao. 

Doften och kaffe tillsammans utsökt choklad, hur himmelsk är inte denna kombination? På Venus Choklad i Askersunds hamn hittar du detta mysiga chokladcafé som sommarid även har en uteservering. Här finns också den ljuvligaste chokladbutiken med handgjorda chokladpraliner, missa inte det!

unga människor fikar vid uteserveringen på Stjernsunds slottscafé

Uteserveringen vid Stjernsunds Slottscafé

Strax söder om Askersund finns Stjernsunds slottscafé. Vid strandkanten i slottsparken ligger denna pärla till café. Förutom fika serveras här även luncher, som kan kombineras med en guidad tur på slottet, en skön promenad i slottsparken eller ett besök på någon av utställningarna eller i slottsbutiken.

Fika kan vara på mycket mer än bara kaffetåren. Välkommen!