Tegelbyggnad på en stenig liten kobbe som är ett vattentorn. Omgiven om grönskande bladverk.

Åmmeberg

I trakterna runt Åmmeberg och grannorten Zinkgruvan utvinns metaller sedan mer än tusen år tillbaka i tiden. Historien om Åmmeberg och Zinkgruvan är en berättelse om en kolossal samhällsuppbyggnad, om visioner och hårt arbete i med- och motgång.

Den 4 augusti 1857 inleddes en helt ny epok i traktens historia. Då köpte det belgiska bolaget Vieille Montagne orten Åmmeberg och de närliggande gruvorna i området - som i sin tur fick namnet Zinkgruvan med planen att starta storskalig brytning av zinkmalm.

Med företaget Vieille Montagne kom Belgien till Sverige. De nyinflyttade tjänstemännen talade tyska eller franska, gruvarbetarna däremot var traktens folk. Med egen arkitekt och egen murare byggde företaget i rasande fart upp ett gruvsamhälle i belgisk tappning med korsvirke, tegel och en och annan vinkällare.

Det var en storslagen satsning och företaget väckte uppmärksamhet genom sitt sätt att ta ansvar. Man byggde sjukstugor, skolor och ett barnhem. Några av de inflyttade blev kvar här hela sina liv och har sin vila på katolska kyrkogården i Åmmeberg.

I Zinkgruvan och Åmmeberg kan du ge dig ut på arkitektspaning i spåren efter den belgiska byggnadsstilen. Många av Vieille Montagnes byggnader ritades av den belgiske arkitekten Benoit Baillot och uppfördes av muraren Louise Materne.

Mitt i byn Åmmeberg, intill vackra lokstallet och vattentornet, finns en tavla som beskriver Torells stig. Denna promenad är en fin rundtur som leder förbi många historiska byggnader och kulturminnen.

Välkommen.

Liten kyrkogård omgiven av ett svart staket. Dubbelgrind på grusgången som leder in på kyrkogården. Sjö i bakgrunden.

Kontakt

Åmmebergs Bygdeförening

Södra palmvägen 4

695 75 Åmmeberg

E-post: bygde@ammeberg.com

Vi samlar på upplevelser & sköna stunder

Det ska vara enkelt att hitta upplevelser som gör att man blir glad och fyller på med energi. Och det spelar ingen roll om du är liten eller stor, sprallig eller hellre vill ta det lugnt. Välkommen att hitta ditt äventyr!

Vad ska vi hitta på idag?

Här hittar du dagstursförslag med aktiviteter och matställen så det blir enkelt att ge sig ut på äventyr. Välj mellan dagstursförslag för barnfamiljen eller det vuxna sällskapet. Välkommen ut!

Smultronställen i Askersund

Från slott till koja och från glittrande skärgård till djupaste skog. Här kommer våra bästa tips på det man bara inte får missa vid ett besök hos oss!

Två flickor med ryggen vänd mot kameran går mot ett rött klotformat tält som är placerat uppe i ett träd. Ur det röda trädtältet sticker toppen av en tältkamin upp.  Runtom fickorna och trädtältet står grönskande träd på Borgmästarholmen. 

Stanna kvar en stund

I Askersund hittar du många bra boenden, såväl på landsbygden som i de centrala delarna.