Stjernsunds slott

Askersund

Vackert beläget på en udde i Alsen, strax söder om Askersund ligger Stjernsunds slott. Slottet anses vara ett av Sveriges vackraste med vatten på tre sidor och en sällsynt välbevarad inredning från 1850-talet, då den kungliga familjen Bernadotte ägde slottet. Intressanta guidningar ges i slottets paradvåning, tjänstefolkets källarvåning och biljardflygeln.

Guidning i paradvåningen på Stjernsunds slott

Guidningen går även genom de delar av slottet som beboddes av Augusta Cassel, som drev slottet och mönsterlantbruket fram till 1951. Slottet och gården är även känd för sin kreatursavel och är stamort för SRB - svensk rödbrokig boskap, vilket visas i utställningar i gamla mejeriet och vagnstallet.

äldre och yngre kvinna promenerar i slottsparken

Stjernsunds slott omges av slottsparken som är öppen året runt. Här finns även orangeriet med öppna sommarutställningar.

Slottsbutiken finns i en av slottets flyglar och erbjuder ett utsökt sortiment av presentartiklar.

äldre och yngre kvinna tittar på saker i Stjernsunds slottsbutik

Vid slottsparkens norra strand och med utsikt över Alsen med Askersunds stad finns Stjernsunds slottscafé. Här serveras både luncher och fika.

flera sällskap som fikar på uteserveringen på Stjernsunds slottscafé

Guidade turer i slottet genomförs dagligen från mitten av maj till slutet av augusti. Även temaguidningar för barn och guidade turer i slottsparken erbjuds. Förbokas via Slottsbutiken.

Kontakt

Stjernsunds slott & slottbutiken

Stjernsund

696 30 Askersund

Sugen på fler intressanta utflyktsmål?

Från slott till koja - och ända bort till gruvans vindlande orter. Kolla in gruvans fascinerande historia samtidigt som dagens gruvarbetare jobbar mer än 1000 meter under jord - planera in ett besök i Gruvmuséet Knalla Gruva i sommar! En spännande utflykt för stora och små.