Askersunds hamn

En glass i hamnen är en riktig klassiker och Askersundare ses gärna för en skön stund i hamnvimlet. I gästhamnen lägger båtar till på sin seglats från Norra Vätterns skärgård och ställplatsen Citycamp tar emot husbilsburna gäster. För många förbipasserande är en glass i hamnen en omtyckt paus på Bergslagsdiagonalen genom landet.

Sällskap äter vid ett bord i Askersunds hamn

Glass serveras i två av de nya hamnbodarna, Bryggans Glass och Sia Kiosken. Är man sugen på något mera matnyttig så kan man få tag i fina fisken hos ANTEs hamnbod, ett populärt lunchhak med goda fiskrätter. Vid Hamngrillen kan du få klassiska gatumatsrätter som hamburgare, kebabtallrik och pizza, perfekt att avnjuta vid vattnet. Här finns också Salladsboden med självplock av fräscha sallader.

Även restaurangerna bjuder in till en god och skön stund i hamnen. Restaurang Sjötullen serverar både lunchmeny och á la carte i den inglasade uteserveringen i bästa hamnläget. Nya uteserveringen på Restaurang & Pub Sundsgården sträcker sig ut över vattnet och även här serveras goda luncher och á la carte-meny.

Vill man titta ut över hamnlivet utifrån gästhamnen finns Citycamps servering intill kajen innan man passerar hamnbron. I hamnens kvarter hittar man även charmiga Café Garvaregården, känd för sitt goda bakverk och mysig innegård i ett av Askersunds äldsta hus.

Familj fikar på innegården på Café Garvaregården

Är man sedan mätt och belåten finns både hamnmagasinet med sin hantverksbodar, Konsthall hamnen och trevliga evenemang från hamnscenen. Vackra strandpromenaden utgår från hamnområdet och leder förbi en gångbro över till Borgmästareholmen, stadens egen ö. Bara ett kvarter från hamnen ligger Askersunds torg med dess mysiga gränder, butiker och serveringar.

Och på tal om glass: Prisbelönta Askersundsglass finns bara ett stenkast bort på Stöökagatan, stadens gågata. Detta sköna glasscafé vann en silver- och två bronsmedaljer på Glass SM 2024. Missa inte det!

Välkommen till en glass i hamnen och mycket mer.