Höst i svampskogen

Askersund

Skogspromenader, svampplockning och naturupplevelser. Möt Elina Vilkman som älskar att plocka svamp – och ger bort den som en fin present.

Att tillbringa mycket tid i naturen är en självklar del i Elinas liv och svampplockning ger henne en riktig energikick. Med tränat öga får hon syn på de finaste kantareller som gömmer sig under gräs och mossa, där vi andra sveper förbi med blicken i vår jakt på skogens guld.

Elina berättar att hon redan som 6-åring började intressera sig för svampplockning. Hon lärde sig mer om olika svampsorter allt eftersom och plockar nu gärna svart och röd-gul trumpetsvamp, blek taggsvamp, stolt fjällskivling, stensoppar och förstås både tratt- och gula kantareller. Svampkorgen får följa med till skogen redan vid midsommar och gör så ända till slutet av november.

Det brukar bli ett par hundra liter svamp under året, berättar Elina och minns särskilt tillfället då hon och en kompis plockade 40 liter på fyra timmar. Det är bra träning att gå i skogen, för det kan bli tungt att bära hem all svamp, skrattar Elina.

Nu kan man ju tro att det är svamp på menyn var dag hemma hos familjen Vilkman – men så var det visst inte... Elina är nämligen inte särskild förtjust i att äta svamp, utan säger att hon håller på att lära sig.

Däremot älskar hon att ge bort svamp och göra andra glad. Till pappas sambo står en fin burk med torkad svart trumpetsvamp på hyllan och kompisar får både nu och då med sig en påse med svamp i present. Så fint med mångdubbel glädje: först nöjet att hitta och plocka svamp och sedan lyckan att göra någon glad.

Och det är lätt att förstå att glädjen är lika stor över att röra sig i naturen. För Elina blir det många promenader i området kring Rönneshytta där hon bor, och familjen, hundarna och kompisarna hänger gärna med. Vi har allt här, tycker hon. Härliga skogar med fina stigar, närheten till små sjöar och fina strövområden. Det händer också att jag stöter på vilda djur såsom älg, hjort, kattuggla och även rådjur och ekorrar förstås. Det är roligt.

Efter skogsstigen finns även spår av bäver intill sjön Multen i Rönneshytta.

Storasyster Sandra och kompisen Sara följer gärna med ut i skogen. De tar ibland med sig lite blomsterfrö och strör ut på någon öppen plats – lilla solrosen och vallmon tackar för det.

Storasyster Sandra och kompisen Sara följer gärna med ut i skogen. De tar ibland med sig lite blomsterfrö och strör ut på någon öppen plats – vallmon och lilla solrosen tackar för det.

Solros framför skog

Kolla, där växer det björnbär, pekar Elina och berättar att familjen även är självförsörjande på bär som plockas i skogen. Och där är det en kantarell till… och med raska steg kilar Elina uppför sandbacken och lägger två fina kantareller till i korgen.

Visst är det lycka att ha en fin skog runt hörnet och fånga dagen på en härlig promenad i den värmande höstsolen!

Välkommen ut.

Vi samlar på upplevelser & sköna stunder

Det ska vara enkelt att hitta upplevelser som gör att man blir glad och fyller på med energi. Och det spelar ingen roll om du är liten eller stor, sprallig eller hellre vill ta det lugnt. Välkommen att hitta ditt äventyr!

Vad ska vi hitta på idag?

Här hittar du dagstursförslag med aktiviteter och matställen så det blir enkelt att ge sig ut på äventyr. Välj mellan dagstursförslag för barnfamiljen eller det vuxna sällskapet. Välkommen ut!

Smultronställen i Askersund

Från slott till koja och från glittrande skärgård till djupaste skog. Här kommer våra bästa tips på det man bara inte får missa vid ett besök hos oss!

Två flickor med ryggen vänd mot kameran går mot ett rött klotformat tält som är placerat uppe i ett träd. Ur det röda trädtältet sticker toppen av en tältkamin upp.  Runtom fickorna och trädtältet står grönskande träd på Borgmästarholmen. 

Stanna kvar en stund

I Askersund hittar du många bra boenden, såväl på landsbygden som i de centrala delarna.