Maritim passion: Edvin och träbåten Epicurus

Askersund

Träffa Edvin Mattsson, en ung entusiast som ägnar sig åt båtlivet vid norra Vätterns skärgård. Hans förkärlek för träbåten Epicurus är lika mycket ett uttryck för hans intresse för sjöfartshistoria som det är en del av hans vardag. Genom skicklig hantering och noggrannhet underhåller Edvin båten och han älskar att tillbringa lediga dagar med kompisar på sjön.

Båtlivet har följt Askersundsgrabben Edvin under hela uppväxten. Som 16-åring ville han återuppta seglingen efter att ha slutat på jolleseglingen och han och en kompis började se sig om efter ett annat båtprojekt.

Träbåt under presenning

En vacker men medtagen träbåt på båtklubbens uppställningsplats väckte deras uppmärksamt. Båtens förra ägare Adrianus Deems föll för grabbarna och skänkte båten till dessa entusiastiska killar.

Adrianus, en äldre herre med hatt, lämnar över nycklar till en båt med ett metspö till två unga killar.

Enligt tradition ska båtnycklar lämnas över med ett metspö. Här tar Edvin och Henning emot nyckeln till Epicurus av Adrianus.

Renoveringsarbetet blev en lärorik process för Edvin och hans kompis. ”Vi lärde oss mycket av både våra pappor, forum på nätet, böcker, hjälpsamma personer i båtklubben och inte minst Adrianus under det första stora renoveringsarbetet. Och ibland känns det som att hela båtklubben har engagerat sig och gett oss ovärderliga tips och råd,” skrattar Edvin.

en ung kille tittar mer i kameran när han står på en stege upp på en tråbåt under en presenning
Kastrull med olja och pensel under skrovet på en båt
Tre killar står på en segelbåt på land

En svag doft av tjära ligger kring båten när Edvin slipar skrovet inför påstrykning av vårens nya lager av lack, och tältväggarna skyddar så att fuktigheten bevaras inför sjösättningen. Att vårda en träbåt är ett riktigt hantverk och Edvin berättar att det gäller att lära sig att samverka med träets egenskaper och väder och vind. ”Och att hitta små knep, som att lägga blöta trasmattor i durken några veckor innan sjösättning,” ler Edvin finurligt.

En träbåt hänger i kranen och är på väg att sjösättas.

”Att sjösätta Epicurus för första gången var en pirrig upplevelse,” minns Edvin. ”Båten fick hänga i kranen i flera veckor och tog in massor med vatten, så pumparna gick varma.” Ett värdefullt tips visade sig vara att föra en burk med sågspån under båten, så små träflisor satte igen sprickorna och hjälpte till att täta båten.

Två unga killar sitter på en brygga med en träbåt intill

Under tiden vakade Edvin över båten och minns tillfällen där han satt i den och gjorde skolans matteuppgifter på distans. Att stöta på problem ser Edvin som en kul utmaning och är för honom en del av charmen med båtlivet. Varje svårighet blir en möjlighet att lära sig något nytt.

Tråbåt hänger i kranens slingor
Två träbåtar vid brygga i Askersunds hamn.

Att segla in i hamnar med en vacker träbåt väcker uppmärksamhet och gillas av många. Det är lätt att förstå att båten döptes till just Epicurus, en grekisk filosof som funderade kring vad som gör en människa lycklig.

Fören på en segelbåt i Askersunds hamn
Segelbåt vid solnedgång.

Båten kan ses som ett kulturarv av konstruktion och seglarkonst. Byggd 1961 i Holland av en framstående konstruktör, är Epicurus en av endast 30 båtar av märket Boomerang i världen. Tillverkad med noggrant utvalda material som ek, mahogny, koppar och mässing är båten inte bara en njutning att segla, utan också ett robust konstverk i sig själv.

Träbåten Epicurus vid bryggan i Askersunds hamn.

Men båtlivet handlar inte bara om tekniska detaljer och historia; det är lika mycket en upplevelse av naturen, gemenskap och äventyr. Edvin anser att det liksom inte är någon riktig sommar om han inte kommer ut med båten tillsammans med kompisar. Andra sommaren blev det en tur runt Vättern med strandhugg i både Vadstena, Hästholmen, Hjo och Djäknesundet.

Träbåten Epicurus fötöjd vi en ö.
Segelbåt på Vättern
Sidan på träbåt som skapa vågor.
Fönster på träbåt
Utsikt mot en upplyst hamn från en segelbåt

”Under en vanlig helg drar vi gärna ut i Vätterns skärgård och gillar att lägga till vid Grönön. Eller så seglar vi ut på Storvättern och lägger oss vid Lilla Röknen. Förra året seglade vi runt hela Vättern utan att gå i land, det var ett riktigt äventyr. Det är härligt att dela glädjen att vara ute på sjön, att utforska dess skiftande landskap och spännande platser,” ler Edvin. ”Vi brukar grilla på någon ö, men favoriten är nog potatissallad med baconmacka. Det gäller att tänka till vid valet av proviant, båten är inte utrustad med något kylskåp.”

Segelbåtpå Vättern som drar en liten jolle efter sig.
Två unga killar seglar.
Segelbåt med hissaade segel

För Edvin är båtlivet inte bara en hobby; det är en livsstil. Han finner glädje och tillfredsställelse i att vårda och njuta av båten, och varje segeltur är en möjlighet att utforska nya platser och skapa minnen för livet. Med Epicurus som sin trogna följeslagare ser han fram emot många fler äventyr på Vätterns vågor och inför sommaren verkar vinden blåsa mot en tur på Göta kanal mot Forsvik och sjön Vänern.

Lutande segelbåt
Fören på en segelbåt

Vi önskar Edvin och hans kompisar en härlig sommar på sjön och ser fram emot att se denna vackra båt glida runt på vår älskade Vättern.

Segelbåt i solnedgång
Segelbåt i solmedgång
Segelbåt vid en ö i solnedgång
Solnedgång på sjön

Vi samlar på upplevelser & sköna stunder

Det ska vara enkelt att hitta upplevelser som gör att man blir glad och fyller på med energi. Och det spelar ingen roll om du är liten eller stor, sprallig eller hellre vill ta det lugnt. Välkommen att hitta ditt äventyr!

Vad ska vi hitta på idag?

Här hittar du dagstursförslag med aktiviteter och matställen så det blir enkelt att ge sig ut på äventyr. Välj mellan dagstursförslag för barnfamiljen eller det vuxna sällskapet. Välkommen ut!

Smultronställen i Askersund

Från slott till koja och från glittrande skärgård till djupaste skog. Här kommer våra bästa tips på det man bara inte får missa vid ett besök hos oss!

Två flickor med ryggen vänd mot kameran går mot ett rött klotformat tält som är placerat uppe i ett träd. Ur det röda trädtältet sticker toppen av en tältkamin upp.  Runtom fickorna och trädtältet står grönskande träd på Borgmästarholmen. 

Stanna kvar en stund

I Askersund hittar du många bra boenden, såväl på landsbygden som i de centrala delarna.