Stor sjö med öar och spegelklart vatten. 

Sveriges hemligaste skärgård

Norra Vätterns skärgård är en inlandsskärgård med över 50 öar och tusentals skär, sund och vikar. Grovhuggna klippor, rundade granithällar och vindpinade tallskogar står i färgstark kontrast till Vättens klara, blågröna vatten.

Skärgården är både ekopark och naturreservat och har höga naturvärden. Här trivs rovfåglar som fiskgjuse och lärkfalk. Öarna är obebodda och här finns gott om naturhamnar och vikar att utforska och lägga till vid. På Stora Aspön hittar man vandringsleder för fina utflykter på ön, och Grönön är en tillgänglighetsanpassad ö med spänger, grill- och rastplatser.

Att röra sig i Norra Vätterns skärgård en fantastisk upplevelse och den bjuder på stor variation allt efter som årstiderna avlöser varandra. Att ljudlöst glida fram mellan de små öarna i en kajak är en naturupplevelse som slår det mesta. Eftersom Vättern tillhör de största sjöarna i landet och det också fritt fiske med handredskap.

För att värna om denna miljö är det bra att ta reda på vad som gäller för de olika öar och skär, samt fiskeregler. Exempelvis får man inte stiga iland på ön Skjortpilten under tiden 15 april och 15 juli, och det är allas ansvar att alltid ta med sitt eget skräp hem efter en härlig tur på sjön.

Välkommen till Sveriges hemligaste skärgård. Hitta ditt äventyr - och låt dig överraskas!