Röd kajak ut drönarperspektiv. Kajaken är omgiven av näckrosor.

Vårdrömmar om Norra Vätterns skärgård

Lunchrast. Jag står i kvarterets soliga vrå och vänder ansiktet mot solen. Vårens första värmande strålar får mig att smälta. Den sköna värmen smyger sig innanför tröjkragen. Efterlängtat. Tankarna svävar fritt. Ett minne vaknar.

Minnet av det blänkande vattenglittret i Vätterns Skärgård. Jag blundar och anar den lilla skärgårdsön där jag förra sommaren sträckte ut mig på varma klippan. Minns tystnaden och vågskvalpet. Vad hette ön igen? Aspholmen. Ja, så var det nog. Långt ut i Norra Vätterns Skärgård. Ljudet av enstaka motorbåtar på avstånd. Svallvågor som når klippan långt senare. Minns tystnaden, bara naturen som talade.

Tre kajaker paddlar bland näckrosor i skärgårdsmiljö.

Sveriges hemligaste skärgård? Absolut. Det hade varit enkelt att hitta en egen klippa att gå iland på. Där hade vi tillbringat några timmar. Pratat, slumrat, fikat. Njutit. Fyllt på själen med fantastiska vyer och intryck som här i vårens första strålar nu åter dyker upp i mitt minne. Lika tydliga och klara som då. Minnen för evigt skulle jag tro.
Det hade varit så enkelt. Mina vänner och jag hade några lediga dagar och i ett infall bestämt oss för att hyra ett par kajaker. Vart skulle vi ta vägen? Vätterns skärgård – kanske Sveriges hemligaste, varför inte? Ett litet äventyr, bara så där. Alldeles lagom. Lagom spännande, lagom krävande och lagom skönt – nejdå, mer än så blev det faktiskt; fantastiskt njutbart var det!

Drönarvy över Norra Vätterns skärgård i dagsljus med öar och vatten. Kajaker i nedre delen av bilden.

Vi puttade i kajakerna vid Aspas gästhamn på Vätterns västra strandsida, stuvade lite packning i facken och oss själva ner i sittbrunnen - och så iväg. Och genast: rogivande, häpnadsväckande, magiskt. Från första paddeltaget. Nej, jag äger inga ord som kan beskriva denna naturupplevelse på ett rättvist sätt. Den är bara min, långt in i själen.

Kajak paddlar mellan två öar.

Märkte nog att Vättern är en mäktig sjö där vi paddlade in bland öarna. Vild och vacker på samma gång. Söderut sträckte sig sjön så långt ögat kunde nå. Bara vatten. Stilla lutande segelbåtar i fjärran. Kunde vi skymta Visingsö långt bort vid horisonten? Nej, antagligen öarna Lilla och Stora Röknen, vilket vi förstod senare då vi studerade sjökartan över Vättern och Skärgården.

Solnedgång över skärgårdslandskap i Norra Vättern. Personer som har satt upp ett rött tält på en ö och två kajaker ligger uppdragna på land.

Vi hade haft tur med vädret. Sjön låg stilla där bland öarna, bara en liten krusning efter vindarna som smög sig runt vikarna. Tyst rörde vi oss bland de skogsbevuxna skären. Beundrade klipporna där isarna och vågorna lämnat sina spår. Nya vyer runt varje skär. En enda lång och stilla upptäcktsfärd i orört landskap. Förtrollande. Spår av naturens krafter överallt. Slipade klippblock nötta av vatten och is bredvid stenbumlingar tappade av inlandsisen. Områden med förkolnade trädstockar inbäddad i frodande undervegetation skvallrade om skogsbränder som fått sätta sina spår i denna ekopark. Och så detta kristallklara vatten. Dricksvatten. Att bada i dricksvatten. Ja, vi gjorde det. Halade ner oss från klippan och lät oss bäras en stund av de glittrande vågorna. Minns känslan som igår.

Ett sällskap på tre personer sitter vid lägereld på en ö. Solnedgång i bakgrunden.

Vi hade också följt stigen som ledde förbi vår klippa och sett oss omkring lite på ön. Plockat lite blåbär. Hittade den perfekta platsen för en hängmatta – om vi hade haft med oss en sådan! Skärgårdsvyer från solgläntan mellan de urgamla träden. Hit skulle vi komma tillbaka. Jag hade ritat ett litet kryss för platsen i sjökartan då vi studerade den vid köksbordet långt senare. Snart hade vi även sprungit på en grillplats. Några stenar runt en enkel eldstad och gamla stockar att sitta på. Vi tände en liten brasa och grillade vår korv. Det hade väl aldrig smakat så gott. Hemfärden i solnedgången var magisk. Här och där gled vi stilla förbi en och annan båt som låg förtöjd för natten och lugnt svajade i kvällens sista strålar.

Liten måne speglar i i stilla vatten över en ö. En ensam paddlare i bilden.

En liten skugga drog över mitt ansikte. Ett ensamt moln hade seglat fram på himlen och skymde solen en liten stund där jag stod och värmde mig på min rast. En påminnelse om att det var dags att återvända till jobbet. Men ikväll skulle jag alldeles bestämt ringa em vän och börja smida planer för sommarens nästa tur ut i Sveriges hemligaste skärgård. Drömmen fanns där och hade väckts av vårens första strålar. Med ett leende på läpparna ilade jag över asfalten och kryssade mellan bilar och cyklister, varm i hela kroppen. Varm av förväntan inför kommande sommarens nya upplevelser i Vätterns fantastiska skärgård. Längtar, längtar. Snart är sommaren här…

Välkomna på äventyr i Norra Vätterns skärgård!

Vi samlar på upplevelser & sköna stunder

Det ska vara enkelt att hitta upplevelser som gör att man blir glad, fyller på med energi och nya minnesvärda upplevelser. Här kommer några tips för dig. Välkommen att hitta ditt äventyr!

Kajak paddlar mellan två öar.

Kajakleder

Här hittar du dagstursförslag på kajakleder så det blir enkelt att ge sig ut på äventyr. Välkommen ut!

Solnedgång över Norra Vätterns skärgård ur drönarperspektiv .

Upplev mera med guide

Kunniga guider hjälper dig att få en minnesvärd upplevelse i kajaken eller kanoten och tar med dig till platser du inte trodde fanns. Välkommen till ditt egna unika äventyr!

Utsikt över Vättern och del av dess skärgård vid solnedgång

Norra Vätterns skärgård - en obebodd sötvattens pärla

Norra Vätterns skärgård kallas även för Sveriges hemligaste skärgård. Här hittar du mer info om detta sanslöst vackra vattenladskap.